freedom island

2 girls in love…

ειμαστε ολοι μεταναστες part II

ΦΑΣΙΟΝ ΛΕΪΝΤΙ: «ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ» ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ηλιο με ήλιο μετά ξύλου

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

Δεν ξέρω αν υπάρχει χειρότερο: να σε χτυπά η εργοδοσία και να μην το καταγγέλλεις επειδή φοβάσαι. Τελικά η ανάγκη για το μεροκάματο είναι μεγαλύτερη; Με αυτές τις σκέψεις αφήσαμε τη βιοτεχνία «Λέιντι Φάσιον», ένα σχετικά καινούργιο τριώροφο κτίσμα στην σκονισμένη Ορφέως, έναν πολύβουο δρόμο πίσω από την Πέτρου Ράλλη με πάμπολλες αποθήκες μεταφορικών εταιρειών.

Το θέμα κατήγγειλε πρωτοσέλιδα ο Ριζοσπάστης κάνοντας αναφορά για «νέα Μανωλάδα» στην Αθήνα και για «ξυλοδαρμό μεταναστών μέχρι αίματος από την εργοδοσία» δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφίες τραυματισμένων.

-Τι έγινε; ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο της Ενωσης Εργαζομένων Μεταναστών από το Μπαγκλαντές Ηλία Αχμέτ:

«Εκεί δουλεύουν πάνω από 200 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι από τους μισούς είναι από το Μπαγκλαντές. Στους έξι μήνες που λειτουργεί η επιχείρηση, τους μισούς δεν τους έχουν πληρώσει και δεν τους βάζουν τα ένσημα με κίνδυνο να γίνουν παράνομοι. Ετσι αντέδρασαν ορισμένοι και δεν πήγαν να δουλέψουν Κυριακή. Τη Δευτέρα το πρωί ήρθαν κάτι άτομα εκ μέρους του αφεντικού και τους είπαν να φύγουν κι ότι δεν έχει δουλειά. Τους ζήτησαν τα δεδουλευμένα και τα ένσημά τους για να φύγουν και τότε ήρθαν κάποιοι με σιδεροσωλήνες και άρχισε το ξύλο. Εμείς είμαστε ήρεμοι άνθρωποι, δεν θέλουμε να δημιουργούμε φασαρίες και καλέσαμε το συνδικάτο. Καμιά δεκαριά τραυματίστηκαν».

«Σκέτη παρανομία»

«Πρώτη φορά συναντήσαμε τόσο μεγάλη επιχείρηση με σχεδόν 200 εργαζόμενους, σχεδόν στο σύνολό τους αλλοδαποί», μας λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών – Ιματισμού – Δέρματος, Δήμος Θεοδώρου. «Πρόκειται για μια επιχείρηση φασόν που ράβει ρούχα επώνυμων εταιρειών και είναι σκέτη παρανομία, δεν πληρώνει με τη σύμβαση εργασίας, οι ώρες εργασίας είναι 12ωρα Δευτέρα με Παρασκευή, 7 το πρωί με 7.30 το βράδι με ημίωρο διάλειμμα και τα Σαββατοκύριακα υποχρεωτικά. Και δεν τους πληρώνει. Την περασμένη Δευτέρα το πρωί χτύπησαν μερικούς ανθρώπους γιατί δεν πήγαν την Κυριακή να βγάλουν τις παραγγελίες και είπαν ότι τους απολύουν. Υπάρχει τρομοκρατία και ανασφάλεια. Αποκλείσαμε το εργοστάσιο σαν συνδικάτο και η εργοδοσία υποσχέθηκε ότι θα τους επαναπροσλάβει και θα εξοφλήσει μέχρι τον Ιούλιο, κι έτσι γύρισαν στη δουλειά».

Η επιχείρηση έχει ήδη απασχολήσει την Επιθεώρηση Εργασίας: «Διαπιστώθηκαν αρκετές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ δεν υπήρξε καμία συνεργασία από την εργοδοτική πλευρά, οπότε εισηγηθήκαμε πρόστιμο 30.000 ευρώ, διαβιβάσαμε μήνυση στον Εισαγγελέα Αθηνών και κοινοποιήσαμε τα δελτία ελέγχου στο ΙΚΑ για να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες», μας είπε ο γ.γ της υπηρεσίας Νίκος Κατσακιώρης.

Στο μεσημεριανό διάλειμμα επιχειρήσαμε να μιλήσουμε με έναν από τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, ο οποίος όμως δεν δέχτηκε να μιλήσει και μας παρέπεμψε στον εκπρόσωπό τους. Οταν προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με μία μεσήλικη Ελληνίδα, που δεν ήθελε να μας πει το όνομά της, αρχικά αρνήθηκε ότι έγινε οποιοδήποτε επεισόδιο.

-Μα ο κύριος που είδαμε όταν μπήκαμε είχε γάζες στο κεφάλι, πώς το ‘παθε;

«Τσακώθηκαν μεταξύ τους».

-Εμείς μάθαμε διαφορετικά πράγματα…

«Αυτά τα λέει το ΚΚΕ, εμείς είμαστε μια νόμιμη επιχείρηση· αν θέλετε να ψωνίσετε κανένα ρούχο να τα βρούμε», μας είπε και επιχείρησε να διεψεύσει κάθε παρατυπία που διαπίστωσε η Επιθεώρηση Εργασίας ή κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων… *

απο την Ελευθεροτυπια

Χ. για την αντιγραφη

Advertisements

3 Comments»

  lenaki wrote @

“Αυτά τα λέει το ΚΚΕ”…. oh dear god of the forces!

  christiana wrote @

εννοειται, αυτοι οι κακοι του ΚΚΕ, οι οπισθοδρομικοι… κλπ κλπ κλπ…

  πέμπτη εποχή wrote @

Οι περισσότεροι μετανάστες ζουν στην “φιλόξενη” Ελλάδα μας έναν εργασιακό μεσαίωνα. Και , αν εξαιρέσουμε ελάχιστες πολιτικές δυνάμεις που τους συμπαρίστανται και καταγγέλλουν τα αίσχη των εργοδοτών, ο φαρισαϊσμός της πλειοψηφίας (βλέπε Μαγγίνας) εγγίζει τα όρια της εγκληματικής αμέλειας.Μπράβο για την επιλογή του άρθρου, κορίτσια.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: