freedom island

2 girls in love…

η ντοπα και τα μεταλλια της πορτοκαλαδας

Η ντόπα και τα μετάλλια της «πορτοκαλάδας»

Από την υπόθεση Balco στην Κινέζα «Σου Λι» με τις τραγικές αποκαλύψεις και τις κωμικές δικαιολογίες των αθλητών

Της Μαριλης Μαργωμενου στην Καθημερινη

«Το να ξεφύγεις από τα αντιντόπινγκ τεστ είναι

σαν να κλέβεις καραμέλες από ένα παιδάκι!»…

Αν τη δήλωση αυτή είχε κάνει οποιοσδήποτε άλλος, δε θα είχε καμία αξία. Μόνο που αυτός που την έκανε, έχει επανειλημμένως «κλέψει καραμέλες» – οπότε μάλλον ξέρει τι λέει: είναι ο γνωστός και ως «mr Balco», Βίκτορ Κόντε, ο άνθρωπος που… επιμελήθηκε ιατρικώς τα παγκόσμια ρεκόρ της Μάριον Τζόουνς, του Τιμ Μοντγκόμερι, και πολλών άλλων θρύλων του στίβου που κατέληξαν έκπτωτοι του αθλητισμού. Οταν ο Κόντε αποφάσισε να αποκαλύψει τα μικρά μυστικά των πελατών του, ως πειστήριο έφερε το πιο απλό πράγμα του κόσμου: δύο φωτογραφίες του Τιμ Μοντγκόμερι. Στην πρώτη, πριν αρχίσει τα αναβολικά, έμοιαζε με παιδάκι. Στη δεύτερη, μετά το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων με 9.78, πέρα απ’ τους μυς του που είχαν διογκωθεί, το σαγόνι του ήταν σα να προεξέχει απ’ το πρόσωπο, τα χέρια του έμοιαζαν να έχουν μακρύνει.

Οι αλλοιώσεις που είχαν προξενήσει στην εμφάνισή του τα αναβολικά, ήταν εμφανέστατες. Αλλά πάλι, τίποτε δεν είναι εμφανές όταν κανείς αρνείται να το δει. Στην Ελλάδα, ας πούμε, ουδείς ποτέ αναρωτήθηκε τι δουλειά έχουν οι αθλητές μας να πηγαίνουν για προπόνηση στο Κατάρ, ή πώς γίνεται Ελληνίδες αθλήτριες με δύο χρόνια προπόνηση όλα κι όλα ξαφνικά να βρίσκονται με το ολυμπιακό μετάλλιο κρεμασμένο στο στήθος. Οταν κάτι αρχίζει να μοιάζει παράλογο, είθισται να επικαλούμεθα το μεγαλείο της ελληνικής φυλής που όλα τα καταφέρνει. Περίπου όπως οι παλιές Ανατολικογερμανίδες που σάρωναν τα μετάλλια στην κολύμβηση: όταν ένας δημοσιογράφος είπε στον προπονητή τους «οι αθλήτριές σας έχουν φωνές που μοιάζουν ανδρικές…», εκείνος απάντησε «δεν τις φέραμε εδώ για να τραγουδήσουν, αλλά για να κολυμπήσουν!».

Παλιά καλή συνταγή

Βεβαίως, όλα αυτά ισχύουν μέχρι τη στιγμή που οι άθλητές καλούνται πράγματι να «τραγουδήσουν», διότι κάτι πήγε λάθος στη συνταγή, και πιάστηκαν «ντοπέ». Στην περίπτωση των 11 αρσιβαριστών μας, ας πούμε, λέγεται πως το «κόλπο» για να μείνουν εσαεί ατιμώρητοι και να σαρώσουν στο Πεκίνο, ήταν η χρήση της «μ3». Οι ειδικοί λένε πως πρόκειται για μια ουσία απ’ αυτές που ντοπάρονταν παλιά οι αθλητές, και πια θεωρείται ξεπερασμένη – για οικονομία χρόνου τα εργαστήρια ντόπινγκ δεν έκαναν τον κόπο να την αναζητούν στο δείγμα των αθλητών. Τουλάχιστον, μέχρι εφέτος τον Απρίλιο…

Τα κωμικοτραγικά που ακολούθησαν την αποκάλυψη της απάτης, έχουν ήδη καταγραφεί χρυσοίς γράμμασι στη λαϊκή μνήμη. Εξ ονόματος της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας η διάσημη πλέον Κινέζα «Σου Λι» μας διαβεβαίωσε με ένα πραγματικά συγκινητικό γράμμα πως κατά λάθος μας έστειλε αναβολικά και ζήτησε και συγγνώμη για το «μεθυλτριενολόν» που πότισε τους αθλητές μας. Πλην, ο αρμόδιος εισαγγελέας ουδόλως επείσθη, εξ ου και ξεκίνησε την έρευνα. Λίγους μήνες αργότερα, στην ίδια ακριβώς ουσία βρέθηκε θετικός ο πρωταθλητής Ευρώπης στην κολύμβηση, Γ. Δρυμωνάκος, και μαζί και ο δρομέας Δημήτρης Ρέγας, ο ταχύτερος Ελληνας 400άρης.

Μέσα στη φετινή χρονιά, ο Γ. Ταμουρίδης που θα έσπαγε τα κοντέρ στο ποδηλατοδρόμιο του Πεκίνου, πάρκαρε τελικώς το ποδήλατό του έξω απ’ την αίθουσα του ντόπινγκ κοντρόλ. Η κολυμβήτρια Μαρία Δεμερτζή κι ο κωπηλάτης Γιάννης Τσάμης θα μπορούσαν σίγουρα να τον παρηγορήσουν αποτελεσματικά – ακριβώς το ίδιο έπαθαν κι εκείνοι, εξ ου και τώρα βλέπουν τις πισίνες και τις θάλασσες της μακρινής Κίνας απ’ την τηλεόραση… Και βεβαίως, ουδείς εξ αυτών παραδέχθηκε πως πήρε οτιδήποτε άλλο εκτός από «νόμιμα συμπληρώματα που κάποιος κάτι τους έριξε μέσα, αλλιώς δεν εξηγείται…».

Δακρύβρεχτα σόου

Ο Γ. Δρυμωνάκος, ας πούμε, ενεφανίσθη να διαρρηγνύει τα λιγοστά (καθότι κολυμβητής) ιμάτιά του, αρνούμενος τα πάντα με το (πρωτότυπο, πάντως!) αιτιολογικό ότι «δεν θα το έκανα αυτό ποτέ γιατί είμαι στην πισίνα από πέντε χρόνων, από τότε που γνώρισα τον κόσμο. Αφιερώθηκα στον αθλητισμό με ιεραποστολικό ζήλο απαρνούμενος και τις πιο απλές χαρές της ζωής που θα μπορούσα να είχα ως έφηβος και ως νεαρός άνδρας». Ο Τάσος Γκούσης πάλι, όταν συνελήφθη κλέπτων ρεκόρ, εξανέστη λέγων ότι «με πνίγει το δίκιο. Το μπουκαλάκι το έχω πιάσει εγώ και ένας ακόμα άνθρωπος.

Θεωρώ ότι έχει ανοιχτεί από άλλον και έχει μπει η ουσία μέσα επίτηδες». Ατυχώς γι’ αυτόν, το ίδιο ακριβώς δακρύβρεχτο σόου το τηλεοπτικό κοινό το είχε ξαναδεί τέσσερα χρόνια πριν. Ο Λεωνίδας Σαμπάνης, μάλιστα, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ήταν μακράν συγκινητικότερος όταν ορκιζόταν ενώπιον κάμερας κι ανθρώπων ότι «εγώ ποτέ! Ποτέ δεν πήρα τίποτα! Μου ρίξαν κάτι στην πορτοκαλάδα! Να πέσει φωτιά να με κάψει…», και άλλα παρόμοια.

Παρά ταύτα, η ΔΟΕ ουδόλως συνεκινήθη, εξ ου και το ολυμπιακό μετάλλιο του το πήρε πίσω εν μία νυκτί. Κι αν στην αρχή ο Σαμπάνης ωρύετο πως «Θα δείτε! Εγώ προσέφυγα στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο!», μερικούς μήνες μετά, κι αφού η αθλητική φύσις είχε ησυχάσει, πήρε πίσω την προσφυγή του σιωπηλά, κι οι μόνες παραπονεμένες απέμειναν οι κάμερες, που αυτή τη φορά δεν κατέγραψαν ούτε δηλώσεις περί αδικίας, ούτε καρέ ξανθοπουλικού χαρακτήρος.

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: