freedom island

2 girls in love…

Καταγγελία για τις συνθήκες κράτησης στην Ευρώπη

98518

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησης στην Ευρώπη.

Πρόκληση ασφυξίας με πλαστική σακούλα στη Λετονία ή απομόνωση στην Ελβετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάνει έναν ολέθριο απολογισμό των συνθηκών κράτησης στην Ευρώπη, για τα είκοσι χρόνια της λειτουργίας της.

Η ατιμωρησία, ο υπερπληθυσμός και η κακομεταχείριση συνεχίζουν να υπονομεύουν παντού τα σωφρονιστικά συστήματα, διαπιστώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ιταλός Μάουρο Πάλμα, κάνοντας τον απολογισμό των επισκέψεων των ειδικών της CPT στις φυλακές, τα αστυνομικά τμήματα, τα κέντρα κράτησης και τις ψυχιατρικές κλινικές των 47 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια άτομα τελούσαν υπό κράτησιν στην Ευρώπη το 2007, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές του πανευρωπαϊκού οργανισμού.

Για τον πρόεδρο της Επιτροπής, «το να αρκούμαστε στην ανέγερση νέων φυλακών δεν αποτελεί λύση» . «Σύντομα θα γεμίσουν, εάν δεν σκεφτούμε άλλες μορφές επιβολής ποινών», δήλωσε χθες στο Στρασβούργο.

Εάν οι συνθήκες κράτησης παραμένουν συχνά άθλιες στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, η Επιτροπή επισημαίνει σοβαρές αδυναμίες και στη Δυτική Ευρώπη.

Στη Τσεχική Δημοκρατία, ο υποχρεωτικός χειρουργικός ευνουχισμός δεκάδων καταδικασμένων για σεξουαλικά εγκλήματα χαρακτηρίζεται «εξευτελιστική μεταχείριση» . Στην Ουγγαρία, η χρησιμοποίηση χειροπεδών και λουριών στη φυλακή του Σέγκετ χαρακτηρίζεται «καταχρηστική» . Στη Μολδαβία, η CPT αναφέρει τον ξυλοδαρμό κρατουμένου που ήταν κρεμασμένος από δοκάρι.

Στη Λετονία, οι κρατούμενοι συνωστίζονται σε κελιά με κακό εξαερισμό και χωρίς φυσικό φωτισμό, «κακομεταχείριση» που παρατηρείται συχνά στην Ευρώπη.

Η Τσετσενία προσφέρει ευρύ φάσμα κακοποιήσεων, ηλεκτροσόκ, εγκαύματα, ασφυξία, εξαφανίσεις, για τις οποίες η Μόσχα έχει καταδικασθεί αναρίθμητες φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μπαστούνια του μπέιζμπολ και μεταλλικές μπάρες συμβάλλουν στη διακόσμηση των ανακριτικών χώρων στη Βοσνία. Εάν στην ΠΓΔΜ καταργήθηκαν οι αλυσίδες, κρατούμενοι παραμένουν δεμένοι στα κρεβάτια τους για μεγάλα διαστήματα.

Στην Ελβετία, η CPT ενημερώθηκε για την εφαρμογή τεχνικών πρόκλησης ασφυξίας. Στη Φινλανδία, κρατούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες τη νύκτα, στην Ελλάδα οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα άτομα σε καθεστώς προσωρινής κράτησης «παραμένουν σημαντικοί» .

Εδώ και έναν χρόνο, η επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για ένα βρετανικό νομοσχέδιο που παρατείνει στις 42 ημέρες τη διάρκεια προσωρινής κράτησης ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατική δράση. Εκτοτε το νομοσχέδιο έχει γίνει νόμος της Βρετανίας.

Οι γιατροί της επιτροπής ζήτησαν επίσης το 2008 από την Αγκυρα τον τερματισμό «της απομόνωσης του πρώην ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν», του μοναδικού κρατουμένου της φυλακής του Ιμραλί, όπου η κατάσταση θεωρείται «επιζήμια για την διανοητική του κατάσταση» .

Ορισμένες χώρες ακολουθούν τις συστάσεις της CPT ανακαινίζοντας τελείως ακατάλληλους χώρους κράτησης. Παράδειγμα η Γαλλία, η οποία διόρισε και «Επιθεωρητή Φυλακών» έπειτα από καταγγελία της CPT.

Τα μοναδικά όπλα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων είναι η ικανότητα των στελεχών της να ανοίγουν τις πύλες των κέντρων κράτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη και η δημοσιότητα των αποτελεσμάτων των επιθεωρήσεων. Ακόμη και αν μέχρι σήμερα δεν έχουν κατορθώσει να λάβουν το «πράσινο φως» από τη Μόσχα για να επισκεφθούν τη Νότια Οσετία και οι προσπάθειές τους για επίσκεψη στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο παραμένουν άκαρπες.

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: