freedom island

2 girls in love…

.christiana .lena

 

Infos : ~ christiana . ~ lena

 

freedom.island (at) yahoo (dot) gr

 

Υποθέτουμε ότι ζουμε σε μία ελεύθερη χώρα εδώ και τόσον καιρό που μας είναι δύσκολο να υποβάλουμε αυτή τη ιδέα σε οποιονδήποτε πραγματικό ή ουσιαστικό έλεγχο. Μια ολόκληρη σειρά καταπατήσεων βασικών ελευθεριών συμβαίνει σήμερα σ’ αυτήν την χώρα. Καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα, είναι ανυπολόγιστης σημασίας κι έχει ολέθριες συνέπειες.

Πιστεύω ότι η γενεσιουργός αιτία αυτής της κατάστασης είναι ότι εδώ και σαράντα χρόνια η σκέψη μας έχει παγιδευτεί σε κούφιες γλωσσικές κατασκευές, μια τετριμμένη, νεκρή αλλά εξαιρετικά επιτυχημένη ρητορεία. Αυτό αντιπροσωπεύει, κατά τη γνώμη μου, μια ήττα της νοημοσύνης και της βούλησης. Όταν η τσεχική αστυνομία χρησιμοποιεί τα κλομπ της στην πλατεία Wenceslas, περιγράφουμε το γεγονός σαν πράξη βάναυσης καταστολής, σύμφωνη με τις πρακτικές ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Όταν η αγγλική αστυνομία επιτίθεται έφιππη εναντίον φοιτητών στη γέφυρα Γουεστμινστερ, περιγράφουμε αυτό το γεγονός σαν προάσπιση του νόμου και της τάξης και πληροφορούμαστε ότι πρόκειται για αναχαίτιση βασικά ανατρεπτικών δυνάμεων. Οι Τσέχοι χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια γλώσσα (όπως βέβαια κάνουν και οι Τούρκοι, οι Χιλιανοί, οι Νοτιοαφρικάνοι κλπ): οι διαδηλώσεις είναι εναντίον του κράτους και πρέπει να καταστέλλονται βίαια. Εδώ, όπως και εκεί, πιστεύω πως πρέπει να κρίνουμε μια δύναμη που κυβερνά όχι απ΄ ότι λεει ότι είναι, ή από ότι λέει ότι σκοπεύει να κάνει, αλλά απ’ ότι κάνει. Μπορεί να αυτοαποκαλείται όπως θέλει. Τον Ιανουάριο του 1986 μια νέα γυναίκα που διαδήλωνε εναντίον των πυρηνικών όπλων  (το κάνουν ακόμη αυτό, ξέρετε) έχασε το δάχτυλο της όταν ένας φρουρός ασφαλείας την τράβηξε απότομα από το αγκαθωτό σύρμα. Αυτό δεν συνέβει στην Τσεχοσλοβακία . Συνέβει εδώ. […] Επειδή η γλώσσα έχει χάσει το κύρος της κι επειδή το πνεύμα και η ηθική νοημοσύνη κλονίζονται θανάσιμα, η κυβέρνηση μπορεί εν λευκώ να κάνει ότι θέλει. Οι αστυνομικοί της μπορούν να παρακολουθούν, να εισβάλλουν, να υποκλέπτουν, να παραβιάζουν, να λένε ψέματα, να συκοφαντούν, να κακοποιούν και να τρομοκρατούν ατιμωρητί. Η αποκάλυψη αυτών των πραγμάτων θα οδηγήσει τον αποκαλύπτοντα στην φυλακή, ενώ το όργανο της κυβέρνησης παραμένει υπεράνω του νόμου, υπόλογο ούτε στους πολίτες αυτής της χώρας ούτε στους αντιπροσώπους τους στο κοινοβούλιο. (Οι υπηρεσίες ασφαλείας ήταν φυσικά ανέκαθεν υπεράνω του νόμου αλλά τώρα αυτό παίρνει διαστάσεις ιερότητας ενωπίον του νόμου, τρόπος του λέγειν.)
Οι νόμοι είναι βάρβαροι και κυνικοί. Κανένας τους δεν έχει σχέση με δημοκρατικές φιλοδοξίες. Όλοι τους έχουν σχέση με την ενδυνάμωση και εδραίωση της κρατικής εξουσίας. Αν δε δούμε αυτήν την αλήθεια κατάμουτρα, αυτή η ελεύθερη χώρα κινδυνεύει σοβαρά να στραγγαλιστεί μέχρι θανάτου.

Harold Pinter
Eroding the Language of Freedom, Μαρτιος 1989

10 Comments»

  Το Μπρίκι wrote @

Άντε κορίτσια καλή αρχή και στο blog και στην συμβίωση σας….

Άννα και Κατερίνα

  exilion_moutonidion wrote @

Πολύ χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω!Να ‘στε καλά κορίτσια!!^^

Προβατάκι

  mave wrote @

Hello, Kalh arxh, an kai kathysterhmena!!! mou arese h syllogh apo grafiti!:):)

  Αλέξης Ν. wrote @

Ναι, και εγώ ήρθα με την πρόθεση να σας πω “Καλή αρχή”, αλλά άργησα κάτι μήνες μόνο… Καλή συνέχεια, λοιπόν, κορίτσια! Να περνάτε καλά! Θα τα λέμε!

(ευχαριστώ, Λενάκι, για το heads up…)

  christiana wrote @

γεια σου Αλεξη! γεια σου mave!
καλλιο αργα παρα ποτε, δε λενε?
😀 καλως ηρθαμε κ’ καλως ηρθατε στο νησι μας! καλα ταξιδια και ωραια κειμενα να εχουμε!

  beboyl wrote @

bravo to keimeno sou itan wraio kai eixes apolito dikio giati kai egw lez eimai kai se katalavenw bravw

  angeir wrote @

Να είστε πάντα καλά κορίτσια!
Άντζελα και Ειρήνη

  angeir wrote @

ΥΓ: και να συνεχίσετε να γράφετε γιατί αλλιώς δενβγαίνει η μέρα στο γραφείο χωρίς δόση ελευθερίας και νησιού!

  christiana wrote @

ευχαριστουμε για τις ευχες, κοριτσια, επισης.

οσο για το Υ.Γ. προς τι η ανησυχια?
γνωριζετε κατι που αγνοω?

  angeir wrote @

Καλημέρα!
Απλά πια είναι στις καθημερινές συνήθειες όταν μπαίνουμε στο νετ να διαβάζουμε τα αγαπημένα μας blog. Απλά περιμένεις νέα post, κάτι σαν την kinder έκπληξη! 😀


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: